1536 деца са настанени в общо 1 328 са приемните семейства с местоживеене

...
1536 деца са настанени в общо 1 328 са приемните семейства с местоживеене
Коментари Харесай

Приемни родители връщат децата, защото не се държали добре или се нуждаели от повече грижи

1536 деца са настанени в общо 1 328 са приемните семейства с местоживеене в 150 общини сътрудници. Това сочат данните на плана " Приеми ме 2015 “ към 31.10.2022 година Социалната услуга по план " Приеми ме 2015 “ започва на 01.01.2016 година за 1 489 деца в 82 общини сътрудници.

През отчетния месец октомври 45 деца са настанени в приемно семейство, за 77 настаняването е прекъснато. От тях 46 или близо 60% са осиновени, върнати в биологичните си фамилии са 9, 10 деца са пренастанени в същото или в друго приемно семейство.

За 8 деца с прекъснато настаняване е последвало настаняване в обществена услуга за резидентна грижа и някои от тези случаи подлежат на профилиран разбор, доколкото към такова настаняване се прибягва при съществуване на крайни условия, които в същото време илюстрират компликациите в работата на приемните фамилии.

Момиче на 12 години е настанено в Център за настаняване от фамилен тип за деца/младежи с увреждания. Детето е с експертно решение  на ТЕЛК с 90% вид и степен на увреждане с непозната помощ (умерена умствена назадничавост, припадъци с неизяснен генезис, доста нарушаване на държанието, изискващо грижи и лечение). Приемните родители са подали заявление с желанието си детето да бъде изведено от вкъщи им поради здравословното му положение и нуждата от непрекъсната здравна грижа. Семейството споделя, че изпитва усложнения в отглеждането поради агресията, която демонстрира към тях и към себе си.

Момче на 8 години е изведено от приемното семейство и е настанено в Център за настаняване от фамилен вид за деца/младежи без увреждания поради неприемливото държание на детето, довело до утежняване на здравословното положение на приемната майка. Подадено е заявление от нейна страна за извеждане на детето. Момиче на същата възраст е изведено от приемното семейство поради неприемливо държание по отношение на по-малкото биологично дете в фамилията, след подадено заявление последва настаняване в Център за настаняване от фамилен вид.

Момиче на 16 години е изведено заради бягства от училище и от вкъщи на своето приемно семейство, заради желание за ранно общуване с пълновръстен. Непълнолетната е настанена в Център за настаняване от фамилен вид за деца/младежи без увреждания.

Момче на 11 години е изведено от приемното семейство  и настанено в Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания. Причина: сериозно утежняване на здравословното положение на приемния родител и невъзможността му да поставя грижи за момчето. Настаняването в обществената услуга в същия град е съобразено с желанието на детето да остане в обитаемото място, както и че в съответната институция има основан другарски кръг. Момче на същата възраст е изведено от приемното семейство заради нападателно държание, отвращение да съблюдава откритите правила, както и основаване на проблеми в учебно заведение. Настанено е в Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР